Mobiliteitsbudget: minimum- en maximumbedragen voor 2024

Van 

Het bedrag van het mobiliteitsbudget bedraagt minimum 3 000 euro en maximum één vijfde van het totale brutoloon, met een absoluut maximum van 16 000 euro per kalenderjaar. Deze limieten zijn nu geïndexeerd. De bedragen voor 2024 zijn bekend.


Het mobiliteitsbudget is een budget dat de werkgever aan een werknemer kan toekennen als alternatief voor de bedrijfswagen waarop hij aanspraak kan maken. Dit mobiliteitsbudget biedt werknemers de keuze om de bedrijfswagen die ze hebben of waar ze recht op hebben volledig te vervangen door duurzame vervoersmiddelen, of te kiezen voor een mix van een groenere bedrijfswagen en deze duurzame vervoersmiddelen. Alleen het niet-gebruikte deel van het mobiliteitsbudget kan op het einde van het jaar aan de werknemer worden betaald.

Het mobiliteitsbudget bevat drie pijlers:

  • pijler 1: milieuvriendelijke bedrijfswagen;
  • pijler 2: duurzame vervoerswijze;
  • pijler 3: saldo.

1. Limieten van het mobiliteitsbudget

Sinds 1 januari 2022 moet het aan de werknemer toegekende mobiliteitsbudget minimum 3.000 euro en maximum een vijfde van het totale bedragen, met een absoluut maximum van 16.000 euro per kalenderjaar.

In de praktijk betekent dit dat wanneer de werkgever uitkomt op een budget lager dan 3.000 euro hij in ieder geval verplicht zal zijn een mobiliteitsbudget toe te kennen van minimum 3.000 euro en dat wanneer hij uitkomt op een budget hoger dan 16.000 euro, het budget beperkt zal worden tot 16.000 euro.

2. Indexatie van de bedragen: 2024

Sinds dit jaar zijn bovengenoemde bedragen geïndexeerd en bedragen voor 2024:

  • minimum : 3.055 euro
  • maximum : 16.293 euro

3. Timing

De minimum- en maximumbedragen worden nagegaan:

  • op het moment van de bepaling van het bedrag van het mobiliteitsbudget, dus op het moment van de toekenning ervan;
  • op het moment van functieverandering of bevordering;
  • jaarlijks op 1 januari van ieder jaar, waarbij in voorkomend geval rekening wordt gehouden met het geïndexeerde bedrag.

Wij adviseren u om uw mobiliteitsbudgetten te controleren en indien nodig aan te passen aan de nieuwe bedragen.

Wij raden u ook aan om deze jaarlijkse evaluatie op te nemen in uw mobiliteitsbudgetovereenkomst die u met uw werknemer afsluit.

Bron: wet van 28 december 2023 houdende diverse fiscale bepalingen (1), BS 29 december 2023.